silent disco in de zorg, oplossingen voor senioren entertainment in zorginstellingen
Silent disco in de zorg, juist nu en op een veilige manier voor zorginstellingen
Zorg centra gaan weer meer op slot, hoe kun je met silent disco in de zorg toch op een veilige manier een een muziek-programma aanbieden aan de bewoners en gasten?
Wij hebben een oplossing die we al een aantal keren in praktijk hebben gebracht in Corona tijd
Met de techniek van Silent Disco (draadloze koptelefoons) en een sterkere zender/antenne kunnen we vanaf 1 locatie (binnen of buiten) meestal een heel verzorgingscentrum bereiken, zodat de mensen zowel dichtbij als op hun eigen kamer of huiskamer mee kunnen genieten van het programma.

Buiten genieten van de muziek van de silent disco
Ook op veilige afstand in coronatijd, bereik op alle kamers en afdelingen mogelijk
Dankzij een sterke zender en evt externe antenne kan iedereen overal meegenieten, ook op veilige afstand zowel buiten in de tuin als binnen op de eigen kamer of in de huiskamer. Hierdoor kun je dus veel meer mensen tegelijkertijd bereiken dan alleen 1 groep of afdeling. Dat maakt het ook kostentechnisch interessanter.
Onze DJ draait de vantevoren aangevraagde verzoeknummers en kondigt deze persoonlijk aan. Ook kun je af en toe zwaaien naar de mensen die vanuit hun kamer naar buiten kijken. Iedereen kan dus veilig vanuit de eigen ruimte en op eigen volume meegenieten, zonder overlast voor andere bewoners.
De techniek plaatsen we dan op een plek (binnen of buiten) waarbij we geen contact hoeven te hebben met de bewoners en de (van tevoren gedesinfecteerde) koptelefoons kunnen door de zorgmedewerkers in pakketjes naar hun eigen afdeling bezorgd worden.
Programma : naast muziek bieden we ook poëzie, kerst-special, live muziek/entertainment en bingo.
- Onze DJ kan live muziek en verzoekjes draaien (verzoeknummers kunnen van tevoren door bewoners worden aangeleverd)
- We draaien nummers van onze speciale senioren-playlist voor deze doelgroep silent disco in de zorg.
- Een andere vorm van entertainment aan, zoals een Poëzie-kanaal, waarop live poëzie wordt voorgelezen en teksten op muziek worden afgespeeld, die op een ander kanaal kan worden uitgezonden.
- Live entertainment aan met Wessels & Janssen, een vrolijk muzikaal duo met jarenlange ervaring op het gebied van (meerstemmige) zang, dans, spel, cabaret, presentatie en improvisatie. Entertainers die het publiek er makkelijk bij betrekken. Het programma is bespreekbaar en op maat te maken!
- Bingo programma, waarbij iedereen op afstand kan meedoen met een koptelefoon
Is dat wel veilig binnen de corona regels?
- Koptelefoons worden vooraf en na afloop gedesinfecteerd met 70 % alcohol.
- ze kunnen door de eigen zorgmedewerkers in pakketjes worden verspreid onder de bewoners, dus corona-proof, zonder contact met externen.
- na afloop nemen we alle koptelefoons weer mee en worden ze weer gedesinfecteerd.
- iedereen krijgt 1 koptelefoon die door niemand anders gebruikt wordt.
- wij kunnen met onze techniek in een aparte ruimte of buiten staan en hebben zo geen contact met niemand.
Wat kun je met de 3 kanalen doen?
- op kanaal 1 draaien we geschikte muziek via onze playlist of verzoekjes terplekke. Wij hebben al playlisten met ook themamuziek.
- verzoeknummers : als wij van tevoren een lijst met verzoeknummers ontvangen, bereiden we een playlist voor en kunnen we de nummers persoonlijk aankondigen voor de bewoners.
- muziek op maat : op de andere kanalen kun je voor enkele mensen op maat specifieke muziek zoeken en afspelen, een programma op maat.
- Op de extra kanalen kun je ook andere programma’s tegelijkertijd draaien, als een poëzie programma, live muziek of bingo.
Wat moeten de zorgmedewerkers nog doen bij dit programma?
- wij proberen jullie zoveel mogelijk te ontzorgen, we komen langs met alle benodigde techniek, apparatuur, muziek, koptelefoons etc.
- de zorgmedewerkers krijgen van ons een korte instructie over de werking en toepassing van de koptelefoons.
- daarna worden de koptelefoons door de zorgmedewerkers verdeeld over de afdelingen en bewoners en begeleiden zij het opzetten en afstemmen van het juiste volume.
- evt verzoekjes of vragen kunnen naar ons worden gestuurd via WhatsApp.
- na afloop verzamelen de medewerkers weer alle koptelefoons en wij nemen die weer mee.
Wilt u ook een silent disco in de zorg oplossing voor uw zorginstelling? Neem dan contact op en we kijken samen wat de mogelijkheden voor u zijn.

zorgmedewerker en geluksmomentje met silent disco
Waarom werkt muziek zo goed voor senioren?
Muziektherapie is een bekende vorm van behandeling van patiënten, met name voor mensen met dementie.
Het kan helpen om herinneringen op te roepen en een dieper gevoel van samenhang en communicatie te creëren, terwijl de bewoners op een ander niveau met zorgverleners en familieleden kunnen gaan communiceren.
Met onze silent disco bieden we op deze manier geluksmomentjes aan voor mensen in zorginstellingen. De muziek wordt samengesteld in overleg tussen onze DJ’s, zorgpersoneel en familieleden en wordt afgespeeld via onze draadloze koptelefoons om zo een unieke zintuiglijke ervaring te creëren bij de bewoners. De koptelefoons hebben 3 kanalen en kunnen zo een keuze bieden aangepast op smaak, stemming en regio.
In de tv uitzending van Dokters van Morgen / Muziek als medicijn wordt uitgelegd waarom dit zo werkt in onze hersenen.
“Muziek ontspant, vermaakt en maakt blij. Naar muziek luisteren kan je ook helpen in slaap te komen, het roept vergeten herinneringen op en je kunt er zelfs een hoger IQ van krijgen. Dat muziek een positieve uitwerking heeft op onze hersenen is al langer bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat gebeurt er precies in ons brein als we naar muziek luisteren? En hoe komt het dat muziek niet alleen het brein, maar ook onze lichamelijke gezondheid positief kan beïnvloeden?” (bron :https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/uitzending/item/muziek-als-medicijn-dokters-van-morgen-22-10-2019/)
Erik Scherder (fragment op 0m50) vertelt over het plekje in onze hersenen waarin muziek wordt opgeslagen en dat dit stukje niet wordt aangetast door bijv Alzheimer waardoor je bijna altijd nog een beroep kan doen op je “muziek-geheugen”
Het silent disco concept is inmiddels getest in verschillende verzorgingstehuizen, waarbij de feedback van personeel en familieleden alleen maar positief was.
Men is verbaasd over de impact van deze persoonlijke en vaak intieme benadering met muziek op de bewoners en deze vaak “weer tot leven brengt” en plezier en blijdschap laat beleven.
Bekijk in de video hieronder de uitleg van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie (min 0.50 in de video).
JA, DAT WIL IK OOK!
HOE KAN IK DIT REGELEN VOOR MIJN ZORGINSTELLING?
Bent u ook – net als vele andere zorginstellingen – op zoek naar een mooie manier om uw bewoners ook een geluksmomentje telaten beleven? Bedenk samen met ons uw vorm en invulling, er zijn diverse pakketten mogelijk. Klik op de bestel/info button voor de mogelijkheden en prijzen.
Optie 1 : HUREN EN ZELF DOEN
Wij kunnen een pakket opsturen met zenderset en het aantal koptelefoons wat u nodig heeft. Wij leveren alle aansluitkabels erbij zodat u zelf uw eigen muziek /playlist /cd etc. kunt afspelen. Dit kan via uw laptop, tablet, smartphone, cd-speler of ander apparaat wat muziek afspeelt (muziek, playlist of bijv. Spotify). Na afloop stuurt u de box retour via PostNL en de porto is al betaald.
Optie 2 : WIJ KOMEN LANGS EN REGELEN ALLES
- Wij komen langs met een pakket met zenderset, aantal gewenste koptelefoons, afspeelapparatuur voor muziek, met seniorenmuziek-playlist.
- wij sluiten alles aan en begeleiden alles.
- Onze DJ kan live muziek en verzoekjes draaien (verzoeknummers kunnen van tevoren door bewoners worden aangeleverd).
- We draaien nummers van onze speciale senioren-playlist voor deze doelgroep.
- Voor de komende maanden een speciaal aangepaste versie, waarbij wij op afstand kunnen blijven.
Dit pakket is op wens uit te breiden met:
- Senioren DJ die gespecialiseerd is in muziek voor deze doelgroep, en ook zelf liedjes zingt en voor interactie zorgt.
- Poëzie programma, met live voordrachten en fragmenten van poëzie op muziek.
- Livemuziek duo die live zingen en op een leuke manier inspelen op de situatie terplekke.
- Bingo programma, waarbij iedereen op afstand kan meedoen met een koptelefoon op
Optie 3 : ZELF KOPEN VAN EEN SILENT DISCO SET
Als uw instelling graag zelf een set zou willen aanschaffen, bieden we ook die mogelijkheid, waarbij we ook alles komen leveren, uitleggen en aansluiten.
Waarom gebruik van koptelefoons?
- Als mensen luisteren via een koptelefoon merk je een duidelijke toename van betrokkenheid, animatie en stimulatie.
- Vaak roept de muziek herinneringen op en kunnen de bewoners volledig opgaan in de sessie.
- De silent disco kan plaatsvinden in een gemeenschappelijke ruimte of activiteitenruimte en
- iedereen die niet deelneemt wordt niet afgeleid door deze activiteit.
- Onze zenders hebben een ver bereik en zo is het ook mogelijk dat bewoners met beperkte mobiliteit ook gewoon op hun kamer kunnen deelnemen aan de sessie.
Silent disco in de zorg : snelle info-formulier
Vul het formulier in voor meer uitleg en prijs informatie. Of bel of app direct met +31655746820, Rene Oelers, SilentDJ.com
silent disco in de zorg : video’s
Met de senioren silent disco brengen we een speciaal programma voor bewoners van Zorgcentra. Door het gebruik van de draadloze koptelefoons kan iedereen op eigen volume luisteren en kunnen we ook muziek op maat leveren met meerder kanalen tegelijk (bijv. 1 kanaal met klassieke muziek) Zodra de koptelefoon op gaat wordt er onmiddellijk mee gezongen en stimuleren we het in beweging komen en wordt er vaak volop gedanst! Kortom : geluksmomentjes inde zorg!
We spreken met Monique, eventmanager voor zorginstelling Avoord en zij vertelt na afloop van een senioren silent disco sessie wat hun ervaringen zijn.
Voorbeeld van silent disco in de zorg
Silent Disco in de zorginstelling
Silent Disco in de zorginstelling Op bezoek bij Tante Louise met onze silent disco! Muziek heeft altijd een wonderbaarlijke werking op mensen, zodra men de koptelefoon opzet is er geen afleiding meer en is de focus volledig op de muziek. Mensen komen in beweging, er wordt gezongen en gedanst, geklapt en gezwaaid. Teksten van liedjes worden probleemloos meegezongen. Ook bij mensen met dementie ligt muziek in een deel van het geheugen wat nog lang direct aangesproken kan worden. Het is genieten met een lach en een traan, want muziek haalt ook altijd herinneringen op. Silent Disco zorgt voor geluksmomentjes in de zorg.
Hoe werkt een silent disco voor de bewoners met dementie in een zorginstelling? En wat zijn de ervaringen van het zorg-personeel? We waren te gast bij Zorgbalans , in IJmuiden en gingen na een silent disco sessie met bewoners in gesprek met Danielle, zorgmedewerker bij Velserduin.